درباره مالیات (بخش چهارم)
اقدامات کد اقتصادی چیست؟
یکی از اقدامات لازم بعد از تشکیل پرونده مالیاتی دریافت کد اقتصادی جدید است.
نکته : تمامی ارگانهای و نهادهای دولتی، بخش خصوصی، اشخاص حقیقی و حقوقی مکلف به اخذ کد اقتصادی میباشند.
عواقب عدم دریافت و درج کد اقتصادی جدید چقدر است؟
همانطوریکه میدانید تمامی اشخاص و نهادها ملزم به دریافت این کد هستند. حال آنکه هرگونه اجرای تکالیف مالیاتی اعم از اظهارنامه سالیانه، انحلال، ارث، ارزش افزوده و صدور هرگونه صورتحساب کالا و خدمات نیاز به داشتن کد اقتصادی میباشد. ضمناً طبق ماده ۲۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده جریمه ۲۵ % منظور گردیده است.
کد اقتصادی چه کاربردی دارد؟
این کد همانند برچسبی جهت شناسایی و کنترل تمامی معاملات و فعالیتهای جاری شما در کشور توسط سازمان مالیاتی می باشد. گاهی کد اقتصادی منجر به قانونی کردن اسناد و مستندات خرید و فروش و قراردادهاست.
تفاوت اصلی کد اقتصادی قدیم با جدید چیست؟
به نظر میرسد یکی از اصلیترین تفاوتها بین این دو کد عمومی و تخصصی شدن آنهاست. به این معنی که کد اقتصادی قدیم دسته بندی کلیتری را شامل میشد ولی کد اقتصادی جدید با توجه به اطلاعات لازم جهت ثبت نام در سامانه مالیاتی طبقه بندی تخصصیتری در رابطه بافعالان اقتصادی را دارا بوده، ضمن اینکه کاملاً فراگیر میباشد.
جرم مالیات و جرائم مالیاتی
در قانون مالیاتها برخی از موارد سهلانگاری در انجام اقدامات لازم یا پرداخت مالیات مشمول جرائم مادی بوده و برخی نیز به عنوان جرم تحت عنوان مجازاتهای کیفری تعریف شده است. نکتهای قابل توجه این است که عدم ارتکاب به جرائم حین انجام کار است. متاسفانه برخی از مجریان امور مالی و مالیاتی که شامل حسابداران و مدیران مالی نیز میشود ناخواسته اقدام به اعمالی مغایر با قوانین مالیاتی مینمایند که باعث به خطر افتادن منافع خود، کارفرما و دولت میگردند.
جرائم خانمانسوز را بیشتر بشناسید:
این جرائم به دو بخش محاسبه و دیرکرد تقسیم میشود. بخش محاسبه مجموع ۳۷۵ % مالیات
متعلقه (ماده ۲۲ ) و ۲ % عدم پرداخت بصورت ماهیانه (ماده ۲۳) توسط سازمان امور مالیاتی در نظر گرفته شده است.
اقدامات مهم برای جلوگیری از جرائم مالیاتی
انجام تکالیف قانونی در مهلت مقرر در قانون، جمع آوری اسناد و مدارک مورد قبول سازمان مالیاتی بطور مرتب، ارائه اسناد و مدارک به ممیز مالیاتی در مهلت مقرر رسیدگی و پیگیری تا پایان قطعیت مالیات از جمله موارد جلوگیری از جرائم مالیاتی است.
۳۰ روز یا یک ماه
یکی از نکاتی که در مهلتهای قانونی باید به آن توجه داشته باشید تفاوت بین ۳۰ روز و یک ماه است، چون ماه گاهی به ۳۱ روز هم میرسد. مانند ماه مهر و شهریور. همین تفاوت یک روز در مواقعی منجر به تحمل خسارتهای فراوان به مودیان میگردد. مثلاً مهلت ۳۰ روزه به اعتراض برگ تشخیص مالیات.
البته در اصلاحیه قانون مالیاتها تمامی مهلتها تا پایان ماه بعد در نظر گرفته شده است.