شناخت درآمد و هزینه های پیمان بلند مدت بر اساس استاندارد حسابداری
۱۸٫ با توجه به ماهیت پیمان بلند مدت، چنانچه به سبب طولانی بودن مدت لازم برای تکمیل این پیمانها، تا زمان تکمیل آنها، درآمد و هزینهای به حساب گرفته نشود، ممکن است صورت سود و زیان، تصویر چندان مطلوبی از فعالیتهای واحد تجاری در طول سال ارائه نکند، بلکه تنها ماحصل (سود یا زیان) پیمانهایی را که در پایان سال تکمیل شده است، منعکس کند.
بنابراین، مقتضی است که در جریان پیشرفت پیمانها، با رعایت الزامات این استاندارد، درآمدی را که میتوان نسبت به تحقق آن اطمینان حاصل کرد، به حساب گرفت. تعیین میزان درآمد و هزینۀ دوره توسط واحد تجاری باید به گونهای صورت گیرد که با نوع عملیات و صنعت مورد فعالیت تناسب داشته باشد.
۱۹٫ هرگاه بتوا ن ماحصل یک پیمان بلند مدت را به گونهای قابل اتکا برآورد کرد، باید سهم مناسبی از درآمد و مخارج کل پیمان (با توجه به میزان تکمیل پیمان در تاریخ ترازنامه و متناسب با نوع عملیات و صنعت مورد فعالیت به ترتیب بعنوان درآمد و هزینه شناسایی شود.
۲۰٫ شناخت درآمد و هزینه دوره براساس میزان تکمیل پیمان، اغلب ” روش درصد تکمیل پیمان“ نامیده میشود. طبق این روش، درآمد پیمان با مخارج تحمل شده جهت نیل به آن میزان از تکمیل تطابق داده می شود و در نتیجه درآمد، هزینه و سود یا زیان کار انجام شده، درصورت سود و زیان انعکاس مییابد.
۲۱٫ هرگاه ماحصل یک پیمان بلند مدت را نتوان به گونه ای قابل اتکا برآورد کرد:
الف. درآمد باید تا میزان مخارج تحمل شدهای که احتمال بازیافت آن وجود دارد، شناسایی شود.
ب. مخارج پیمان باید در دوره وقوع به عنوان هزینه شناسایی شود.
۲۲٫ در مراحل اولیه پیمان بلند مدت، غالباً وضعیت به صورتی است که ماحصل پیمان را نمیتوان به گونهای قابل اتکا برآورد کرد.
با این حال، ممکن است این احتمال وجود داشته باشد که واحد تجاری، مخارج تحمل شده پیمان را بازیافت کند.
بنابراین، درآمد پیمان تنها تا میزان مخارج تحمل شدهای که انتظار بازیافت آن میرود، شناسایی میگردد.
از آنجا که ماحصل پیمان را نمیتوان به گونهای قابل اتکا برآورد کرد، سودی شناسایی نمیشود. از سوی دیگر اگرچه ماحصل پیمان را نمیتوان به گونهای قابل اتکا برآورد کرد، احتمال دارد که کل مخارج پیمان از کل درآمد پیمان تجاوز کند. در چنین مواردی، هرگونه مازاد کل مخارج بردرآمد پیمان طبق بند ۲۴ فوراً به عنوان هزینه دوره شناسایی میشود.
۲۳٫ در صورت رفع ابهاماتی که موجب گردیده است تا ماحصل پیمان به گونهای اتکا پذیر قابل براورد نباشد، درآمد و هزینه پیما ن بلندمدت، باید به جای بند ۲۱ طبق بند ۱۹ شناسایی شود.
۲۴٫ هرگاه انتظار رود که پیمان بلند مدت منجر به زیان گردد (کل مخارج پیمان از کل درآمد پیمان تجاوز کند)، باید زیان مربوط، فوراً به عنوان هزینۀ دورۀ شناسایی شود.
۲۵٫ چنانچه فزونی کل مخارج پیمان بر درآمد آن متحمل باشد، زیان قابل پیش بینی باید فوراً بعنوان هزینۀ دوره شناسایی شود.