درباره مالیات (بخش دوم)
مالیات های مستقیم:
مالیاتهایی که پرداخت کننده مالیات (نام و مشخصات و نوع مالیات پرداختی) برای سازمان مالیاتی معلوم و مشخص باشد را مالیاتهای مستقیم میگویند. مانند: مالیات بر درآمد مشاغل، امالک، ارث و …
مالیاتهای غیر مستقیم:
مالیاتهایی که پرداخت کننده مالیات (نام و مشخصات و نوع مالیات پرداختی) برای سازمان مالیاتی نامعلوم و نامشخص باشد را مالیاتهای غیرمستقیم میگویند. مانند: مالیات سیگار و نوشابه و…
مشمول:
کلمهای است که به مودیانی اطلاق میشود که طی شرایط خاص ملزم به رعایت قوانین مالیاتی از جمله مستقیم و غیر مستقیم میگردند.
اظهارنامه:
یک دفترچه الکترونیکی یا کاغذی است که کارنامه عملکرد مالی یکساله یک شخص و موسسه در داخل آن گردآوری میشود. این دفترچه فرمت خاصی دارد که نمونه خام آن از طریق یک نرم افزار در داخل سایت ir.gov.tax توسط مودیان دانلود و تکمیل میگردد.
این کارنامه شامل مدلهای متنوعی با توجه به شغل، حالت مودی و نوع فعالیت میباشد: مانند اظهارنامه ارث، عملکرد، ارزش افزوده ، انحلال و ….
برگه مفاصاحساب:
یک تک برگ است که مودیان پس از پرداخت بدهی مالیاتی خود و عبور از فیلترهای قانونی خاص سازمان مالیاتی دریافت میکنند. در اینجا، منظور از مفاصاحساب، مفاصاحساب صادر شده از طرف سازمان امور مالیاتی است.
توضیح اینکه اکثر مفاصاحسابهای صادره در حکم تسویه حساب قطعی نمیباشد و صرفاً جهت ارائه به سازمان ها و نهادهای دیگر اعتبار دارد.
هیات:
گروه رسیدگی کننده به اظهارات و اعتراضات مودیان (پس از عبور از مرحله کارشناس ارشد و ممیز کل) میباشد که به نوعی وظیفه آن تجدیدنظر و قضاوت در خصوص عدم رسیدگی به اعتراض مالیاتی مودیان در مراحل قبلی می باشد.
سال مالی:
اگرچه یک فرض حسابداری است ولی بیربط با مالیات نیست. دورهای است که بازه زمانی فعالیت مودیان را مشخص میکند معمولاً یک سال کامل شمسی است و معیاری برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی (۴ ماه بعد از سال مالی) میباشد.
عدم فعالیت:
یعنی در سال مالی مشخص شده، شخص حقیقی و حقوقی هیچگونه گردش بانکی و خرید و فروش و بازاریابی نداشته است {نکته:حتی در صورت عدم فعالیت نیز بایستی نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی نزد واحد مالیاتی و طی مراحل قانونی اقدام گردد.}
مامور مالیاتی:
به کارکنان سازمان امور مالیاتی اطلاق می شود که دارای صلاحیت لازم جهت انجام کلیه امور مالیاتی در اداره مالیاتی باشد.
معافیت:
دولت هر ساله با توجه به سیاست گذاریهای اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی برخی از فعالیتها را از پرداخت مالیات معاف میکند. معافیت به معنای تعلق نگرفتن مالیات به افراد و اشخاص خاصی است.
به تعبیر دیگر اشخاصی که در این گروه قرار میگیرند صرفا پرداخت مالیات ندارند نه حذف تکالیف مالیاتی. اشتباهی که هم اکنون بسیاری از واحدهای آموزشی مرتکب میشوند.
بنابراین معافیت فقط حذف گزینه پرداخت مالیات است نه انجام تکالیف قانونی.
اعتراض:
عکسالعمل مودیان در خصوص نحوه یا میزان مطالبات مالیات توسط سازمان امور مالیاتی کشور و متعاقباً عکسالعمل ماموران مالیاتی در دفاع از محاسبات و عملکرد خود در تعیین مالیات است.
لذا هم مودیان مالیاتی و هم ماموران مالیاتی حق اعتراض دارند. اصلاحیه قانون مالیاتها طبق تصویب مجلس خبرگان برخی از مواد قانون مالیاتهای مستقیم حذف و برخی دیگر تغییر پیدا کرده است که از ابتدای سال۱۳۹۵ اجرای گردیده است.
…