طبقه بندی مشاغل در قوانین مالیاتی / درباره مالیات (بخش پنجم)
در قانون مالیاتهای جاری مشاغل به ۳ بخش الف، ب و ج تقسیم بندی شده که هریک وظایف خاص خود را دارد لیکن در اصلاحیه قانون مالیاتها که از ابتدای سال ۱۳۹۵ اجرایی میگردد این طبقه بندی حذف گردیده است.
مشاغل بند الف چیست؟ م ۹۵ و ۹۶
شامل مشاغلی است که بر اساس قانون تجارت میبایست اصول و استانداردهای حسابداری را در دفاتر قانونی (روزنامه و کل) رعایت کنند. مشابه اشخاص حقوقی
مشاغل بند ب چیست؟ م ۹۵ و ۹۶
اشخاص حقیقی هستند که الزامی به رعایت اصول و استانداردهای حسابداری ندارند و از دفاتر هزینه و درآمد (مشاغل) استفاده میکنند.
مشاغل بند ج چیست؟ م ۹۵ و ۹۶
مشاغلی غیر از موارد بند الف و ب هستند که الزامی به ارائه دفاتر نداشته و صرفاً خلاصهای از عملیات خرید و فروش خود را در قالب فرمهای مشخص شده از طرف سازمان امور مالیاتی ارائه میکنند.
نکته قابل توجه: طبق اصلاحی قانون مالیاتها از سال ۹۵ مودیان به دسته کلی کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم میشوند.
آیا امکان جابجایی در قرارگرفتن بندهای الف و ب وج وجود دارد؟
هر گونه تصمیمگیری در این خصوص صرفاً بنا بر تشخیص واحد مالیاتی صورت میپذیرد و این امکان وجود دارد.
کدام طبقه بندی برای مودیان بهتر است؟
یکی از ابهامات اساسی در خصوص قرارگرفتن در ردیف بندها هنگام ثبت نام توسط مودیان، این است که در کدام بند قرار بگیرند؟ حال آنکه بر مبنای نوع فعالیت این ابهام توسط واحد مالیاتی بر اساس مدارک مثبته برطرف میگردد. در حال حاضر بند ج بی دغدغهترین است.
انواع استرداد مالیاتی
سازمان امور مالیاتی مکلف است در تمامی موارد مالیاتی که مالیات مازاد دریافت گردیده ما به التفاوت را به منظور جلوگیری از تضییع حقوق مودی به وی مسترد نماید. معمولاً دستهبندی زیر است:
۱ . مالیات تکلیفی (م ۱۰۴)
۲ . مالیات حقوق مانند استرداد مالیات حقوق جانبازان طبق ماده ۹۱ ق.م.م
۳ . مالیات عملکرد
۴ . مالیات بر ارزش افزوده (خرید بیش از فروش است)
اقدامات مهم برای استرداد مالیاتی چیست؟
با توجه به اینکه برداشت وجوه از خزانه دولت مستلزم رعایت ضوابط خاصی میباشد لذا عملیات استرداد مالیات به خزانه واریز شده کمی پیچیده میباشد لیکن با ارائه اسناد و مدارک مثبته به شرح زیر امکان پذیر است
- برگه مفاصاحساب مالیاتی تا تاریخ استرداد
- گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده (مشمولین)
- قطعی شدن کلیه مالیاتها تا تاریخ استرداد
- اسناد و مدارک وجوه پرداخت شده (فیش واریزی یا پاسخ استعلام از کارفرما)
اشتباهات مالیاتی توسط سازمان مالیاتی شامل استرداد میشود م ۲۴۲
در موارد نادر در صورتی که کارشناس ارشد مالیاتی سهواً مالیات مودی را بیش از میزان قانونی محاسبه و مطالبه نماید میتوان با استناد به اسناد و مدارک کافی مابه التفاوت را مسترد نمود.
آیا هر شخصی که استرداد مالیاتی دارد، عملکرد قابل قبولی دارد؟
لزوماً اینگونه نیست، ممکن است در فرآیند رسیدگی به درآمد مشمول مالیات عواملی همچون ضرائب و قرائن مالیاتی یا معافیتها و غیره تاثیرگذار باشد و منجر به استرداد مازاد پرداختی گردد که این دال بر عملکرد قابل قبول مالیاتی مودی نمیباشد. البته در بسیاری از موارد نیز رعایت قوانین و انجام وظایف قانونی در مهلت مقرر توسط مودی نیز منجر به استرداد مالیاتی میگردد که بسیار مطلوب و ارزنده میباشد.
بازار داغ استرداد در بین مجریان مالیاتی
یکی از آیتمهایی که معمولاً مشاورین مالیاتی از طریق آن درآمد خوبی را کسب میکنند مشاوره در خصوص همین استرداد مالیاتی است که البته تخصص و پیگیریهای خاص خود را در بر دارد.