اصل افشا و اصل تحقق درآمد
همانطور که در مطلب پیشین گفته شد اصول حسابداری ۴ تا است:
اصل بهای تمام شده اصل تحقق درآمد اصل تطابق هزینه ها با درآمدها اصل افشا.
حال به توضیح اصل افشا و اصل تحقق درآمد می پردازیم
اصل افشای حقایق
اصل افشا ایجاب می کند که کلیه واقعیتهای با اهمیت مربوط به رویدادها و فعالیت های مالی مؤسسه به نحو مناسب و کامل افشا شود.
براساس این اصل، باید تمامی اطلاعاتی که به نحوی می تواند در تصمیم گیری استفاده کنندگان از اطلاعات مالی تأثیرگذار باشد، افشا شود.
افشای اطلاعات می تواند در متن صور تهای مالی یا یادداشت های همراه آن صورت پذیرد.
اصل تحقق درآمد
بر اساس اصل تحقق، درآمدها بدون توجه به زمان دریافت وجه نقد مربوطه، در زمان تحقق شناسائی می شوند؛
معمولاً زمانی درآمد را تحقق یافته فرض می کنند که فرایند کسب سود کامل یا حداقل قسمت اعظم آن کامل شده باشد.
فرایند کسب سود عبارت از مجموعه ای از عملیات است که از خرید مواد اولیه و سایر عوامل تولید تا تبدیل آنها به کالای ساخته شده و نهایتاً فروش محصولات و دریافت وجه آنها را دربر می گیرد.
به عبارت دیگر فرایند کسب سود زمانی تکمیل شده است که چرخه عملیات واحد تجاری کامل شده یا حداقل قسمت اعظم آن کامل شده باشد.
فرایند کسب سود را به صورت زیر می توان نشان داد:
همانطور که ملاحظه می شود، برای کسب سود عملیات زیادی باید انجام شود. لیکن معمولاً اندیشمندان حسابداری اعتقاد دارند که سود را باید پس از طی مرحله فروش شناسائی کرد زیرا در این مرحله است که فرایند کسب سود تقریباً کامل شده است و می توان میزان درآمد را اندازه گیری کرد. لذا اغلب هنگام فروش محصول، فرایند کسب سود را تکمیل شده می دانند.
بنابراین زمان تحقق درآمد را همان موقع فروش در نظر می گیرند. البته بر این نظریه استثنائاتی وارد است که توضیح آنها را به مباحث بعدی موکول می نمائیم.